Miért is nem ismerjük név szerint az édesburgonya fajtákat?

Az első válasz az lehet, hogy nem vagyunk rá kíváncsiak, mert az édesburgonya, az édesburgonya. Ha valaki tájékozottabb általában annyit tud, hogy van sárga, fehér, esetleg lila színű.

Bár ez folyamatosan változik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy egyre több hasonló kérdést kaptunk az elmúlt években, hogy:

  • a „rézszínűből vásárolhatunk?”,
  • a „lila héjú sárga húsút hogy is hívják? Nagyon finom az íze!”
  • a „rózsaszínes lila nagyon különleges mi is annak a neve?”

13

A második válasz a címben feltett kérdésre hogy, nem kapunk elég információt. Ez több megfontolásból is történhet. Legtöbb esetben a termelők anyagi megfontolásból nem árulják el a fajták neveit, tulajdonságait íme erre két példa:

Ez egyik, hogy nem fizetik meg a licenszdíjat (a legújabb és legjobb fajták után fizetendő felár darabonként vagy hektáronként a fajtatulajdonos vagy annak képviselője felé) és inkább csak annyit mondanak, hogy sárga húsú.

Sokszor a termelő a saját számára választja a legjövedelmezőbbet. A legnagyobb hozamú, legjobb frakciókkal rendelkező, legjobban tárolható fajtát választja. Pedig lehet, van finomabb vagy szebb, de az valószínű, hogy nem olyan jövedelmező.

Az is elképzelhető, hogy nem szeretnék kiadni a konkurenciának a sok éven át tesztelt, keresett, kísérletezett fajták neveit.

Mi egy kicsit másként gondolkozunk:

A világvezető, nagy részben licenszdíjas fajtáival dolgozunk évek óta.

Ha csak a pénztárcánkat néznénk, 3-4 fajtára korlátoznánk termelésünket, mint a piac jelentős része. Ahogy már említettük, más édesburgonyatermelők nagy részben kiválasztják a nekik szimpatikus néhány fajtát (például hozam, tárolási tulajdonságok alapján, ami nem mindig esik egybe a fogyasztó igényeivel). „Tessék itt egy sárga húsú, higgyétek el hogy jó…”

Mi teljesen más megközelítést hozunk az édesburgonya piacára! Mindenkinek más-más az ízlése, itt alkalmuk van kipróbálni, ízlelgetni a különböző típusokat. Megpróbáltuk összefoglalni a legfontosabb tulajdonságaikat néhány mondatban, hogy mit is lehet az adott fajtától várni. Bár mindenki a saját ízlése, receptjei alapján fogja elkészíteni az édesburgonyáját.

Tanácsot tudunk adni, de Önök dönthetnek, hogy mit szeretnének nem a termelő.

Elég nagy megpróbáltatás elé állít minket ennyi fajtát termelni, tárolni és főként szállításra csomagolni.

Lehet, hogy egy laikusnak minden édesburgonya egyforma, de sajnos ez nem így van. Más körülményeket preferálnak a különböző fajták: lazább vagy kötött talaj, több vagy kevesebb nedvesség, korábbi vagy későbbi betakarítás, rövidebb vagy hosszabb tárolhatóság, kisebb vagy magasabb páratartalom vagy hőmérséklet. Legjobb példa: ugyanabban a tárolóban az egyik fajta már picit fonnyad és veszít a súlyából, míg a másik 5-10 cm-es csírát hajt ugyanolyan feltételek mellett.

Sőt, folyamatosan tesztelünk új fajtákat, így a következő években növelni kívánjuk ezek számát.

Válogassanak kínálatunkból: ermellekkincse.hu

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, megoszthatja: